2016. január 15., péntek

Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford (2007)

színes, magyarul beszélő, amerikai-kanadai-angol krimi, 153 perc,



rendező: 
író: 
forgatókönyvíró: 
zeneszerző: 
 
operatőr: 
producer: 
 
 
 
 
vágó: 
 
 
szereplő(k): 
 
Jesse James
Robert Ford
Wood
Zeralda James
Charley Ford
Dorothy Evans
Frank James
 
 Az 1870-es évek Jesse James nevétől volt hangos. Az egykori konföderációs katona, akinek életét tönkretette a polgárháború, a maga sajátos módján vágott vissza a déliek vereségéért az uniónak. Bandájával végigportyázta a vadnyugatot, bankokat, vonatokat rabolt ki. Az egyszerű ember számára amolyan Robin Hood volt, aki szembeszállt a farmereket kizsákmányoló vasúttársaságokkal és bankokkal, és amit elvett a gazdagoktól, azt a szegényeknek adta. Sokak számára pedig ő volt az utolsó vadnyugati hős, a szabadság és az amerikai szellem szimbóluma.
 

Isten hozta a nehéz időkben (1967)

színes, feliratos, amerikai western, 99 perc,



rendező: 
író: 
forgatókönyvíró: 
zeneszerző: 
operatőr: 
vágó: 
 
 
szereplő(k): 
 
Will Blue őrnagy
Molly Riordan
Zar
Adah
Ezra/Isaac Maple
Leo Jenks
 
 Ez a nem-megszokott westernfilm egy kicsit sötétebb képet nyújt a Régi Vadnyugatról. A Hard Times nevű kis határváros gyengeakaratú polgármestere, képtelen szembeszállni a "Bodie-i Férfi" becenevet kapott, helybélieket terrorizáló gyilkos fegyveressel. Amikor elhagyja a várost, felgyújtja azt.
Ekkor jön a hős, aki új életet akar önteni a romba döntött városba. Azonban, amint a dolgok kezdenek jobbra fordulni, a gyilkos visszatér, és végre eljön az idő, hogy egy férfi azt tegye, amit egy férfinek kell.
 

2016. január 8., péntek

Egy zseni, két haver, egy balek (1975)

színes, magyarul beszélő, olasz-francia-NSZK akció-vígjáték, 117 perc, 




rendező: 
író: 
 
forgatókönyvíró: 
 
 
operatőr: 
díszlettervező: 
jelmeztervező: 
zene: 
producer: 
 
 
látványtervező: 
 
 
vágó: 
 
 
szereplő(k): 
 
Joe Thanks
Lucy
Doc Foster
Bill
Jacky Roll
Milton
Kapitány
Mortimer
Jeremy
Cabot tábornok
Pembroke
 
 Joe szereti, ha történik valami, elvégre a vadnyugaton él. Jobb híján városról városra járva párbajmutatványokból kalapozza össze a pénzt, míg egy nap nagy fülest kap. A vörös szakállas Milton tábornok hatalmas pénzszállítmányért utazik Cabot tábornok erődjébe. Joe-nak nagyszerű ötlete támad, ráveszi barátait, Lucyt és Billt, hogy a közben megboldogult Milton tábornokot helyettesítve, maguk látogassanak el Cabot tábornok erődjébe. A pontos tervet azonban csak Joe ismeri, s hamarosan alaposan palira veszi az egész erődöt.